Ingatlanok energetikai tanúsítványának elkészítése

- Kalocsán és térségében -

Jelképes épület, egy tanúsítvány címkével.

FELMÉRÉS: fél órás szemle az ingatlanban

TANÚSÍTÁS: a szakvélemény kiállítása a megbeszélt határidőre

ÁTADÁS: személyes átadás Kalocsán, vagy postázás

Az energetikai tanúsítvány elkészíttetése abban az esetben kötelező, ha az ingatlan eladásra vagy bérbeadásra kerül. Bizonyos pályázatokhoz és banki hitelek igényléséhez is kérhetik a dokumentumot, aminek meglétét a tulajdonosnak kell biztosítania. Ha adás-vétel történik, a szakvéleménynek rendelkezésre kell állnia a szerződés aláírásakor.

Jogszabály teszi kötelezővé

A 176/2008 Korm. rendelet előírásai teszik kötelezővé az energetikai tanúsítást 2012 óta. Ebben a jogszabályban részletesen elolvashatók a tulajdonosra vonatkozó kötelezettségek. Javasolt megtekinteni a mentességekről szóló paragrafust is, számos olyan eset van ugyanis, amikor nem kell elvégeztetni a tanúsítást. A legfontosabb kivételeket az oldalunkon is megtekintheti pár bekezdéssel alább.

Mit kell biztosítania a megbízónak?

Az ingatlan címe mellett szükségünk van a helyrajzi számára (tulajdoni lap nem kell), valamint a megbízó számlázási adataira. Az ingatlanba a jogszabály alapján mindenképp be kell jutnunk, ehhez szükséges a tulajdonos vagy megbízottjának jelenléte a helyszínen. Tervrajzokat nem szükséges számunkra biztosítani, mivel a felmérési díj be van építve az árba.

A minősítési tanúsítvány dokumentum

Hitelesített tanúsítvány, amelyet mérnök készít

Az energetikai tanúsítványt csak jogosult mérnöknek van lehetősége kiállítani. A szakértők névjegyzékét a Magyar Mérnöki illetve a Magyar Építész Kamara vezeti, itt ellenőrizhető, hogy a szakember rendelkezik-e a megfelelő - "TÉ" jelzésű - jogosultsággal. A tanúsítvány akkor mondható hitelesnek, ha rendelkezik az Országos Építésügyi Nyilvántartás által kiadott ún. HET azonosító sorszámmal, amely a dokumentum jobb felső sarkában tekinthető meg.


Pályázni szeretne?

Ha energetikai korszerűsítési pályázaton szeretne indulni, szüksége lesz energetikai tanúsítványra. A Magyar Állam vagy az Európai Unió által kiírt támogatások elnyeréséhez minden esetben igazolni kell a beruházással elért energia megtakarítást. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a mérnök elkészíti a tanúsítást a jelenlegi, és a korszerűsítés után tervezett állapotra. Ezekre a megbízásokra egyedi árajánlatot adunk az aktuális pályázat elvárásainak megfelelően.


Nem kell tanúsítvány a jogszabály szerint:

Szolgáltatás Kalocsán és térségében

A tanúsítvány szolgáltatást 30 km-es körzetében végezzük, minden környező faluban vállaljuk a munkákat, Kalocsán kívül előzetesen adott egyedi árajánlat szerint.

Az adásvételhez szükséges Hiteles Energetikai Tanúsítvány bruttó díja Kalocsán

0-50m²: 23 000  Ft

51-90m²: 24 000  Ft

91-120m²: 25 000  Ft

121-160m²: 26 000  Ft

Lakóingatlanokra érvényes díjunk mindent tartalmaz (ÁFA, kiszállás, felmérés, dokumentálás). Nagyobb ingatlanokra, használatbavételhez, pályázatokhoz egyedi árajánlatot adunk.

Kalocsától 30 km-es távolságig kereshet minket.